12 december 2010

Spruitjes uit de Römertopf **

Hebben uw kinderen ook zo'n hekel aan spruitjes? Die van mij in elk geval wel toen ze nog klein waren. Totdat ik in een klein kookboekje een heerlijk recept voor spruitjes vond. En nu vragen de kinderen in de winter zelfs weleens wanneer ik weer eens van die heerlijke spruitjes maak! 

Benodigdheden:

1000 gr. spruiten
2 grote uien
1 blik gepelde/geschilde tomaten (heel)
1 grote blok runderbouillon (maak hiervan met kokend water 1 dl. bouillon)
peper en zout naar smaak
nootmuskaat en aromat
1 eetlepel boter/margarine
1 pakje kookroom of crème fraiche
1 eetlepel maïzena



Bereiding:

Oven niet voorverwarmen, een römertopf wordt altijd in een koude oven gezet!
Zet de römertopf en de deksel in koud water.
De schoongemaakte spruitjes in de goed natgemaakte römertopf doen. Vermeng die met de gesnipperde uien en de in stukken gesneden tomaten.
Het geheel bestrooien met nootmuskaat en eventueel een beetje peper/zout, nootmuskaat en aromat, hussel dit met je handen goed door de groenten.
Verdeel de boter in kleine stukjes en leg die bovenop de groenten.
Het geheel begieten met 1 dl. bouillon. Zet de römertopf op een rooster in een koude oven en zet de temperatuur op 200 ºC. Laat de spruitjes gaar worden gedurende 1 uur. Haal daarna de schotel eruit en proef of de spruitjes al gaar zijn. Zo niet, verleng de kooktijd dan. Check ook even of er nog genoeg vocht in de schotel zit, want zonder vocht worden je spruiten niet gaar! Neem hiervoor dan gekookt water of bouillon. Nooit koud water toevoegen aan een hete römertopf!
Als de spruiten gaar zijn kun je de römertopf uit de oven halen en op een houten plank zetten, doe hierbij met kleine beetjes tegelijk de kookroom. Mocht het geheel toch nog te dun blijven, dan kun je dit binden met een klein beetje water en wat maïzena.

Serveertip:

Aardappelpuree of gekookte aardappelen, gebraden saucijsjes of gehaktballen.

Geen opmerkingen: